Услови на користење

Почитувани клиенти, Ве молиме, пред да ги користите нашите услуги, внимателно прочитајте ги следниве услови. Секоја посета на нашиот сајт како и купување, тоа значи дека сте ги прочитале овие услови и сте се согласиле со нив целосно. Ако се тие неприфатливи за вас, можете да не ја користите оваа презентација.

Добредојде на сајтот auto5.mk. Auto5 ви дозволува да ги користите услугите и содржината на својот портал, која е предмет на следниве Услови на употреба. Услови на користење се однесуваат на сите содржини и услуги auto5.mk . Користење на било кој дел на порталот, се смета дека корисниците се запознаени со овие услови и да ја прифатат употребата на содржините на овој веб-сајт само за лична употреба и на свој ризик.

Општи одредби

Auto5.mk има авторско право на сите содржини (текстуални, визуелни и аудио материјали, бази на податоци, програмски код). Неовластеното користење на било кој дел на порталот, без дозвола на сопственикот на авторските права, се смета за кршење на авторските права и подлежи на законски мерки.

Auto5 го спроведува овој сајт од своите канцеларии во Скопје, Р.Македонија. Воедно не изјавува дека материјалите или услугите на овој сајт се соодветни или достапни за употреба надвор од Р.Македонија, како и пристапувањето во областите каде нивната содржина е нелегална и е забранета. Не е дозволено да се користи увоз или извоз, извоз на материјали или услуги на овој сајт во било која форма или адаптација кршење на важечките закони или други прописи, вклучувајќи, без ограничување, законските и прописи на Р.Македонија. Ако одберете да и пристапите на оваа локација надвор од Р.Македонија , тоа го правите на сопствена иницијатива и сте одговорни за усогласеност со важечките локални закони. Овие Услови ќе се толкуваат во согласност со законите на Р.Македонија и нема да се применуваат принципите за решавање на несогласувањето на законите.

Auto5 може да ги ревидира овие Услови, во секое време со ажурирање на овој документ. Повремено посетувајте ја страницата да ги видите условите кои се применуваат во моментов, затоа што тие се обврзувачки за вас. Одредени одредби од овие Услови може да се замени со јасно определени правни известувања и термини достапни на одредени страници на сајтот.

Материјал кој го препраќа корисник (коментари, и други содржини)

Личните податоци кои поминуваат на сајтот auto5.mk со цел добивање на производот ќе се третираат во согласност со нашиот документ за заштита на приватноста на мрежата. Забрането е да се испрати или пренесува на овој сајт или било што незаконско, заканувачки, навредливи, клевети, непристојни, порнографски или други материјали кои ќе го нарушат законот.

Auto5 на овој сајт не сака да добие доверливи или други информации со кои не може слободно за располага. Било каков материјал, информации или други комуникации кои ќе се пренесуваат  на овој сајт, нема да се сметаат за доверливи оние со кои не може слободно да се располага. 

auto5.mk нема обврски во однос на овие комуникации. Нашите вработени може да копираат, да го објават, дистрибуирааат, применат или на друг начин да ги  користат сите комуникации и сите податоци, слики, звуци, текст и други работи прикажани во него за сите комерцијални и некомерцијални цели. Се разбира, во оваа група на податоци не ги вклучува вашите лични информации. Тие се во согласност со нашата политика за приватност, ние ги користиме само за внатрешна употреба или да ги пренасочат кон трети лица, а се користат само за целите на обработка на вашата нарачка.

 

Линкови до други веб-сајтови

Линковите од овој веб-сајт со веб-страниците се обезбедени само за да ви помогне и да  ви ја олесни работата. Ако ги користите овие врски, ќе ја напуштите оваа локација. auto5.mk не ги разгледува сите сајтови на независни производители и не ги контролира и не е одговорен за било кој од овие сајтови или нивната содржина. Затоа, ние не го поддржувaме, и не даваме никакви изјави за нив, или за било какви информации, софтвер или други производи или материјали кои се наоѓаат таму, или никакви резултати што може да се добијат при користењето на напоменатите сајтови. Ако се одлучите да пристапите на некој од веб-сајтовите на независните продуценти кои се поврзани со овој сајт, тоа го правите на сопствена ризик.

Користење на блог

Auto5 може, но нема обврска да ги надгледува или прегледува било кој дел на локација каде корисниците пренесуваат или праќаат соопштенија или комуницираат искључиво меѓусебно, вклучувајќи, но не ограничено на еден корисник на форумот, како и содржината на било кое од овие соопштенија. Меѓутоа , Auto5 не е одговорен за содржината на било кој од овие извештаи без оглед на тоа дали или не произлегува од условите на законите за авторски права, клевета, приватности, бруталност или на друг начин.Auto5 го задржува правото да ги отстрани сите пораки кои содржат материјал што го сметаме за непристоен, клевети, или на било кој друг начин неприфатливи. Сите информации во врска со трансакциите на клиентите - Продавница Auto5 се сметаат за деловна тајна, и за нив да се постапува во согласност со законодавството на Р.Македонија.

Купување на доверба

Избор на производи

За да ви биде овозможено купување преку нашиот сајт морате да бидете регистриран корисник. Процесот за регистрација е доста едноставен и од вас бара само основни лични податоци. На врвот на секоја страница има паѓачко мени со категории на производи. Со избирање на категорија отвора нова страница со останатите производи. На левата страна на оваа страница, постојат филтри за филтрирање производи во зависност од полот, видот, типот, цел, производител, цена. Со кликнување на полето за штиклирање веднаш до филтерот, или исклучување на филтерот за пребарување. Ако ви се листа група на производи за кои сте заинтересирани, повеќе информации за одреден производ, можете да го видите со кликнување на името на производот на сликата или на називот. Доколку не знаете во која категорија на производи припаѓа за кои сте заинтересирани, можете да го користите полето за пребарување кое се наоѓа на врвот од секоја страница. Во областа може да го внесете кодот на производот, бренд име, цел и слично. За време на прегледот на располагање за купување призводи,ќе се забележи дека постои копче “КУПИ,, . Кога ке го кликнете тоа копче ке бидете известени дека производот е во вашата КОШНИЧКА. Можно е да го додадете на неколку наврати истиот производ во кошничка.

Содржина на кошничка

Во секое време, ви нуди преглед на сите производи што сакате да ги купите. Со едноставно кликнување на иконата на кошничката во горниот десен агол се појавува мапа на страницата, која ги претставува сите производи подготвени за купување. Можете лесно да ги избришете ставките од кошничката или да го зголемите бројот на саканите производи.

Нарачка на производи од кошничка

Кога ќе бидете спремни да ја извршите нарачката потребно е само да кликнете на страната каде што се наоѓа кошничка и кликнете на копчето “НАПЛАТА,, и притоа ке ви се прикаже содржината на сите артикли кои сте ги внеле во кошничката. Ќе ви биде побарано да влезете во вашиот профил или да се зачлените-регистрирате. Формуларот кој го пополнувате за време на регистрацијата потребно е да го пополните само еднаш, а секој нареден пат доволно е само да се логирате со својот профил.Потоа ке ви се отвори страна на која треба да се изврши затварање на нарачката, во 5 чекори. Доколу сте се предомислисе во врска со нарачката и сакате да промените било што едноставно можете да се вратите на страната каде што е кошничката со клик на “Продолжете со купување,, . Враќање на делот за плаќање може да се вратите со клик на “НАПЛАТА,, (во делот каде што се наоѓа кошничката).

Реализирање на нарачка

При кликање на ПОТВРДЕНА НАРАЧКА, ќе ви се прикаже обавестување за успешно испраќање на нарачката. На е-маил адресата која сте ја посочиле при регистрација на сајтот, наскоро ќе ви пристигне потврда за нарачаните артикли, откако ќе се ебидентира вашата нарачка на телефон ќе ве исконтактира наш оператор кој работи во делот на интернет продажба за проверка на испораката. За сите дополнителни прашања можете да не контактирате на: е-маил info@samad.mk

Или на телефонскиот број +389 (0) 75 391 391  

Испорака

Откако ќе ја потврдите нарачката ќе ве исконтактира подажниот асистент за потврда и проверка на сите податоци, најдоцна во рок од 24 часа. Од тој момент рокот на испораката е најдоцна до 4 работни дена.

Нова Пошта (екстерна фирма која врши достава на роба за нас) нарачката ја испорачува на адреса во период од 8:00 до 16:00 часот. Ве молиме кажете за време на овој период да се осигура дека на лице место ќе има особа која ке може да ја прими испораката.При превзимање на пратката потребно е да се изврши визуелен увид на пакетот, да не случајно има некои физички видливи оштетувања.Доколку приметите било какво оштетувања на самиот пакет или пак се сомневате дека можеби производот е оштетен, треба да се одбие пратката и во истиот момент да не известите. Доколку е се во ред со пратката без никакви оштетувања слободно превземете ја и потпишете се на испратницата која ќе ви ја приложи курирот. Секоја пратка има испратница во два примерока. Вообичаена пракса е доколку курирот не ве пронајде на назначената адреса, ќе треба да ве исконтактира на телефон-контакт кој сте го посочиле при креирање на нарачката и да се направи договор за нов термин за испорака на нарачката. Доколку и во тој случај повторно не ве пронајде на посочената адреса нарачката се враќа кај нас. Откако ќе ја примиме ќе ве исконтактираме за да дојдеме до заклучок и да се договориме за повторно испраќање.

Испораката е бесплатна само за нарачки чија вкупна вредност е поголема од 2000 денари.

Рекламации

При превземањето на пратката ќе ве замолиме да присуствува и курирот додека вршите проверка на својот пакет. Доколку на него нема видливи оштетувања( скинати делови и набиени-згужвани) пакетот не би требале да го превземете. Во овој случај ве замолуваме да не исконтактирате на телефонот +389 (0) 75 391 391  или да ни испратите е-маил со своите податоци(име,презиме,телефон) на адреса info@samad.mk  и наведете причина поради која сте одбиле да го превземете пакетот. Во најкраток можен рок ќе ве известиме за понатамошната постапка.

Доколку сте ја примиле пратката и откако сте го отвориле пакетот сте воочиле дека испратената роба не одговара на вашата нарачка или пак сумата на сметката не е валидна, ве молиме да не исконтактирате во рок од 24 часа од самиот момент на примање на испораката, исконтактирајте не на број +389 (0) 75 391 391, или испратете е-маил со свои податоци (име,презиме,телефон) на адреса info@samad.mk и опишете каков проблем имате. Во најкраток можен рок ќе ве известиме за понатамошната постапка.

Доколку на купениот производ се појави неусогласеност во смисла на одредбите од Законот за заштита на потрошувачите, ве замолуваме да постапите на начин дефиниран во правилникот за рекламација на потрошувачите за роба купена на интернет продавница, која заедно со формулар за рекламација треба да се испратат на следнава адреса info@samad.mk

Заштита на приватност

Во име на  Auto5 се заложуваме дека ќе биде зачувана приватноста на сите наши клиенти. Ние ги собираме само потребните, основни информации за клиенти/корисници и информациите потребни за бизнис и за информирање на корисниците во согласност со добрите деловни обичаи и со цел да се обезбедат квалитетни услуги. Ние им даваме можност на избор на корисниците вклучувајки ја и одлуката за тоа дали сакаат да бидат избришани од е-маилинг-листи кои се користат за маркетинг кампањи. Сите податоци за корисници/купувачи се строго доверливи и се достапни само на вработените кои имаат потреба со таквите информации да ги извршуваат своите должности. Сите вработени во auto5 онлајн продавница (и бизнис партнери) се одговорни за усогласеност со принципите за заштита на приватноста.

Враќање на средства

Во случај на враќање на стоката или враќање на средствата на купувачот кој претходно платил со одредена платежна картичка, делумно или во целост, без оглед на причината за враќање, Auto5 онлајн продавница е должна да го врати само преку, Visa, EC/ MC , и Maestro плаќања,што значи дека банката на барање на продавачот, ќе ги врати средствата на сметката на сопственикот на картичката.